Dublin/Ohio 05527896905
Reserve Osmosis Nedir? Ne işe Yarar?

RESERVE OSMOSİS NEDİR? 

 Reserve osmosis biyolojik bir kelimedir ve aslında Ters Osmoz demektir. İki başka yoğunluktaki ortamın yarı geçirgen bir zar sayesinde ayrılması ile çok yoğun olan ortamdan az yoğun ortama maddenin geçmesi ve bulundukları ortamın yoğunluk oranı eşitlenene kadar bu işlemin sürmesidir. Bu olay hem biyolojik hem de fiziksel bir olaydır.

Ters osmoz sisteminde daha ileri bir teknoloji kullanılmaktadır ve iki farklı yoğunluktaki ortamın yarı geçirgen zar kullanılarak az yoğun ortamdan çok yoğun olan ortama geçişinin sağlanması işlemidir. Ters osmoz teknolojisinde sıvı maddenin değişmesini sağlamak için membran filtre kullanılmaktadır. Membran filtrede aslında uzun yıllar boyunca süren araştırmaların ardından Nasaya çıkan astronotlara idrar suyunu arıtabilmesi ve kullanım suyuna dönüştürebilmesi için bulunmuştur. Membran filtre bu denli kaliteli bir şekilde su arıtabilme teknolojisine sahiptir. 

Membran filtrenin patenti NASA’ya aittir. Membran filtre daha sonra deniz donanmalarında deniz suyunun arıtılıp içme suyuna dönüştürülmesi amacıyla kullanılmıştır. Membran filtre deniz suyunu, kanalizasyon suyunu arıtabilecek bir teknolojidedir.  

Reserve osmoz sistemi doğada bulunan Osmoz olayının teknolojiye çevrilmiş halidir. Osmos binlerce yıllır doğada var olan bir döngüdür. Membran filtrenin kulanılması son zamanlarda oldukça yaygınlaşmıştır.  

Membran filtre oldukça küçük gözenekli bir yapıya sahiptir. 5 angströmden küçük ve yarı geçirgen olan zarın etrafına sarılmasıyla yapılır.  Bir girişi ve iki çıkışı olan filtre kabı ile birlikte kullanılmaktadır. Membran filtre kabının çıkışlarından biri saf su biri de atık su çıkışı içindir. 

Basınç kullanarak filtrenin sarmalına giren su uçlarından biri kapalı olan borudan geçmez ve yarı geçirgen zarın üzerinde dolaşmak durumundadır. Bu sırada membran filtre zarının gözeneklerinde dolanan kirler, bakteriler ve moleküller borunun gözeneklerinde toplanır ve saf su dışarı çıkar.  Filtrenin gözeneklerinden geçmeyen maddeler ise atık su çıkışından dışarı çıkar. 

Membran filtrelerde kaliteyi çarşafın yani zarın sıkılığı belirlemektedir. Türkiye’de kullanılan membran filtrelerin ömrü genellikle 6 ay ile 1 yıl arası kadar kısa bir süredir. Yani ülkemizde genelde kullanılan memran filtreler yerine daha sağlam ve uzun ömürlü membran filtreler tercih edilmelidir.


Tavsiye Yazı : Su Arıtma Cihazı Arıza Nedenleri ve Çözümleri

Tavsiye Yazı: Manyetik Kireç Önleyici Nedir?

Tavsiye Yazı: Su Arıtma Tankı Nedir?

Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tavsiye Yazı: En Popüler Elektrikli Ev Aletleri ve Küçük Mutfak Aletleri: Markalar, Modeller ve Fiyatlar
Tavsiye Yazı: Alkali su iyonizeri nedir? Nasıl Çalışırlar? En Çok Tavsiye Edilen Alkali Su İyonizeri Hangisi?
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazları nedir çeşitleri ve önemi markalar tavsiyeler
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı | En İyi Su Arıtma Cihazı


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
2 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder

E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar *