Dublin/Ohio 05527896905
Sudaki Siyanür Nasıl Arıtılır? Siyanur suda Çözünür mü?

Sudaki Siyanür Nasıl Arıtılır?

Sudaki siyanür nasıl arıtılır, sizler için araştırdık ve tüm detaylarıyla paylaşıyoruz.

Siyanür çeşitli nedenlerden dolayı bir şekilde suya karışan zehirli bir kimyasal maddedir. İnsan sağlığının yanında çevreye de birçok zararı vardır. 

Sudan ayrıştırılan bu kimyasal endüstride birçok alanda kullanılmaktadır.

Kullanım Alanları;
-Altın madenciliği,
-Gümüş madenciliği,
-Elektro Kaplama,
-Metal işleme

Endüstri alanında kullanılan siyanür artıklarının yeterli miktarda arıtılmadığı takdirde çevreye ve insan sağlığına zarar verebilir. Özellikle akarsulara karışmaması gerekmektedir.

Aksi takdirde tüketildiğinde veya sürekli solunması ölüm ile sonuçlanabilir.

Sudaki Siyanürün Arıtma Teknikleri

Sudaki siyanürün arıtılması, altın madenciliği, gümüş madenciliği, metal kaplama ve kimyasal madde üretimi ve birçok sektörde çok önem arz eder. Siyanürün içinde bulunan yüksek miktardaki toksik maddeler sebebiyle insan sağlığı ve çevre için çok fazla tehdit oluşturur.

-Alkali Klorinasyon
-Ozonlama
-Peroksit Oksidasyonu
-Biyo-arıtım
-İyon Değişimi
-Adsorpsiyon
-Membran Teknolojileri
Yukardaki arıtma tekniklerinden bazılarında arıtılan su içme suyu olarak kullanılırken bazılarında kullanılmamaktadır.

Siyanürün Zararları

Siyanür, insan sağlığı için son derece toksik bir maddedir ve karaciğerdeki detoksifikasyon işlemi ile zararsız hale getirilir. Ancak, yüksek dozlara maruz kalmak tiroid toksisitesine yol açabilir ve akut ölümcül zehirlenmeler sonrası doz değerlendirmesi zordur.

Kısa süreli siyanür maruziyeti, belirli konsantrasyonların altında halk sağlığı için risk oluşturmadığından, içme suyunda bu düzeylerin belirlenmesi için resmi bir kılavuz değer oluşturulması genellikle gereksiz görülmektedir. Mevcut veriler, kısa süreli maruziyetler için sağlığa dayalı bir değer belirlemek için yeterli değildir. Ancak, sıçanlar üzerinde yapılan bir çalışma temel alınarak, insanlar için günlük kabul edilebilir alım miktarı (TDI) türetilmiştir. Bu değer, içme suyundaki siyanür konsantrasyonu için kısa süreli maruz kalma durumlarında uygulanabilir bir sağlık temelli değer sağlar. Bu değer, 60 kg ağırlığındaki bir yetişkinin günde 2 litre su tüketimi varsayılarak hesaplanmış ve son derece tutucu bir yaklaşımdır.

İçme suyunda siyanürün kokusunun algılanabileceği en düşük eşik değer 0,17 mg/l’dir, bu da sağlık temelli değerin altında bir konsantrasyondur. Bu, insanların sağlık için kabul edilebilir düzeylerin altındaki siyanür konsantrasyonlarını koklayarak algılayabileceği anlamına gelir. Ayrıca, içme suyunda bulunan siyanürün büyük bir kısmının, klor ile dezenfeksiyon sonucu oluşan siyanojen klorürden kaynaklandığı ve bu maddenin hızla siyanüre dönüştüğü belirtilmektedir. Bu nedenle, uzun süreli siyanür maruziyeti için ayrı bir kılavuz değeri belirlenmesine gerek görülmemektedir.

Peki, bir su arıtma cihazının işlevlerinin zarar gördüğünü siyanür ile test edebilir miyiz ?


siyanür test kitleri ile elbette arıtma cihazındaki işlev bozukluğu da test edilebilir.


Sıkça Sorulan Sorular:

Sudaki siyanür nasıl temizlenir?

Aktif Karbon Adsorpsiyonu: Aktif karbon, sudaki siyanür iyonlarını adsorbe edebilir, böylece sudan uzaklaştırır. Bu yöntem, siyanür çözeltisini bir aktif karbon yatağına geçirerek veya filtrasyon işlemi sırasında aktif karbon katmanları kullanarak uygulanabilir.

Siyanür gibi tehlikeli maddelerin arıtılması için endüstriyel ölçekte kullanılan özel filtreler veya prosesler gerekmektedir. Bu nedenle, su arıtma cihazlarının siyanür gibi özel kirleticileri temizleyebilme yeteneği bulunmamaktadır.

Siyanür suda çözünür mü?

Çoğu zaman ince öğütülmüş cevher, siyanür çözeltisi içinde altını çözmek için doğrudan tanklarda liç edilir[4]. Sodyum siyanür (CAS No: 143-33-9), NaCN formülüne sahip, beyaz, suda çözünür katı bir bileşiktir. Siyanürün metaller için yüksek afinitesi, bu tuzun yüksek toksisitesine yol açar.

Siyanürün etkisi ne zaman geçer?

Hidrojen siyanür buharları en hızlı etki eden biçimdir ve belirtiler saniyeler içinde, ölüm ise dakikalar içinde olur. Siyanür tuzlarının ağız yoluyla alınmasında yavaş emilmeleri nedeniyle zehirlenme yavaş oluşmakta, tedavi ile kişinin kurtarılması olanaklı olmaktadır 

Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Tavsiye Yazı: En Popüler Elektrikli Ev Aletleri ve Küçük Mutfak Aletleri: Markalar, Modeller ve Fiyatlar
Tavsiye Yazı: Alkali su iyonizeri nedir? Nasıl Çalışırlar? En Çok Tavsiye Edilen Alkali Su İyonizeri Hangisi?
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazları nedir çeşitleri ve önemi markalar tavsiyeler
Tavsiye Yazı: Su Arıtma Cihazı | En İyi Su Arıtma Cihazı


Bu yazıya puan vermek istermisiniz ?
45 Oy Kullanıldı: Yazı Puanı 5

Yorum Gönder

E-posta Adresiniz Yayınlanmayacaktır. Zorunlu Alanlar *